Oljetyper

Det finns en uppsjö av olika oljetyper på marknaden och vilken olja du ska välja till just din motor beror på en mängd faktorer. Här hjälper vi dig på rätt spår genom att förklara skillnader mellan olika oljetyper och vid vilka tillfällen man ska använda en speciell olja.

Mineralolja

Mineraloljan är en enkel oljesort som nästan enbart består av raffinerad bergolja, ibland med olika tillsatser för att förbättra egenskaperna att transportera slaggprodukter till oljefiltret.

Helsyntetisk olja

Den helsyntetiska oljan är en råolja som gått igenom en mängd extra steg i framställningsprocessen. Detta innebär att man kan styra oljans egenskaper mycket bättre än med en enkel mineralolja för att uppnå de effekter man vill att oljan ska ha då den används. Till exempel kan man få oljan att fungera på ett bra sätt vid höga motortemperaturer eller få den stryktålig och effektiv vid kallstarter. Helsyntetisk olja har också positiva effekter på bränsleförbrukningen som minskar något. Den helsyntetiska oljan är dyrare än mineralolja just på grund av att tillverkningen genomförts i ytterligare steg.

Halvsyntetisk olja

Halvsyntetisk olja, eller delsyntetisk som man också brukar säga, är en blandning av mineralolja och helsyntetisk olja. Med den halvsyntetiska oljan kan man anpassa oljan till viss del och ta fram egenskaper som annars skulle vara omöjligt med enbart mineralolja.